Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ο κόσμος χωρίς εμάς


Η Γη θα ήταν πολύ πιο όμορφη χωρίς εμάς επάνω της. Ναι, δυστυχώς. Κρίμα βέβαια, γιατί αν λείπαμε δεν θα μπορούσαμε να την χαρούμε. Αλλά αφού είμαστε πιο έξυπνοι από τα άλλα είδη, όπως τα κατοικίδια, ή τα άλλα που κρέμονται στα χασάπικα, ή όσα θαυμάζουμε στα ντοκιμαντέρ, θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον πλανήτη μας για λίγο έτσι, χωρίς εμάς.

Καθαροί ουρανοί, θάλασσες, ρυάκια και δάση. Παράδεισος. Και το αστείο είναι ότι ο απώτερος στόχος της ανθρωπότητας είναι να καταφέρει να γίνει ακριβώς αυτό. Ένας όμορφος παραδείσιος κόσμος.

Όμως εδώ επάνω τα κάναμε γης μαδιάμ. Ρημαδιό. Και κάποιοι οραματίζονται, επειδή λέει παραπληθήναμε, να μετοικίσουμε μελλοντικά σε άλλους πλανήτες. Ωραία σύλληψη, εξαιρετική ιδέα, αλλά μάλλον αυτός είναι ο τρόπος σκέψης ενός βλαβερού ιού.

Υποψιάζομαι μήπως η αποστολή μας στην υδρόγειο είναι να κάνουμε ακριβώς ό,τι κάνει και ένας ιός. Δηλαδή τι; Προσβάλει, μολύνει, πολλαπλασιάζεται εκθετικά, σκοτώνει τον ξενιστή. Ξενιστής μας είναι η Γη.

Ώρες – ώρες αναρωτιέμαι μήπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος προήλθε από μετάλλαξη κάποιου παλαιότερου έμβιου όντος, που κάποτε ζούσε φυσιολογικά στον πλανήτη, μέχρι τη στιγμή που έγινε πολύ απότομα ευφυές.

Ευφυΐα χωρίς σοφία σημαίνει να δίνεις σε ένα παιδάκι ένα μασούρι δυναμίτες να παίξει. Ήδη κρατάει τον αναπτήρα, ετοιμάζεται.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να αλλάξουμε. Πώς αλλάζουμε; Όταν μια ανάγκη μας υποχρεώσει. Το κλειδί είναι να την συνειδητοποιήσουμε. Πώς; Δύο τρόποι, συνήθως. Ο άγριος, όταν βιώνεις την καταστροφή. Ο ήπιος, όταν προβλέπεις τον ερχομό της.

Χρειάζεται να ακουστεί παντού. Όλα τα μέσα που επηρεάζουν τον άνθρωπο, σχολεία, ΜΜΕ, διαφήμιση, θρησκείες, διαδίκτυο. Όλα. Το μήνυμα ένα και σαφές: Δεν προσβάλλω, δεν μολύνω, δεν πολλαπλασιάζομαι εκθετικά, δεν σκοτώνω.

Ποιος θα το κάνει πράξη; Ο ΟΗΕ, τα νέα Συντάγματα, δεν ξέρω. Ξέρω όμως το άλλο: Ο κόσμος θα υπάρχει και χωρίς εμάς. Και τι κρίμα! Μπορεί τότε να είναι και ομορφότερος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ανώνυμη μυστική δημοκρατία

  Ρωτάω:   Πόσο δημοκρατική είναι μια κοινωνία που επιλέγει κρυφά και μυστικά;   Το δομικό υλικό της δημοκρατίας είναι η επιλογή της ευθύνης και η ευθύνη της επιλογής.   Αν ψηφίσω ‘ναι’ στον πόλεμο, δεν υποχρεούμαι ηθικά να υπηρετήσω στην 1 η γραμμή;   Κι αν καταψηφίσω (αλλά μειοψηφώ) δεν οφείλω να συμμετάσχω έστω κι από τα μετόπισθεν;   Άραγε θα έπαιρναν τέτοια εκλογικά ποσοστά ναζιστικές οργανώσεις αν οι ψηφοφορίες ήταν φανερές;   Πόσο ειλικρινής ή πολιτισμένη είναι μια συζήτηση που οι μετέχοντες χρησιμοποιούν ψευδώνυμο;   Ποιος (ηθικός) νόμος επιτρέπει να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλον κρυμμένοι πίσω από πληκτρολόγια και οθόνες;   Υφίσταται άλλη ευθύνη πέρα από την ατομική;   Μήπως οι συλλογικές ευθύνες, πχ οι κυβερνητικές, είναι απλά κατασκευές αποφυγής της μιας και μοναδικής ευθύνης;   Πόση βία επωάζεται και θεριεύει εν κρυπτώ;   Αν είμαστε αυτό που λέμε, γράφουμε, κάνουμε, λέω α...

Θεωρίες Συνωμοσίας Covid-19

«Το χρήμα κάνει την Γη να περιστρέφεται» έλεγε ένα -λυπητερό κατά βάθος- τραγούδι του Broadway της δεκαετίας του 60. Λυπητερό, διότι εκείνο που ζητούσε η πρωταγωνίστρια του καμπαρέ ήταν αγάπη. Όμως ο συμπρωταγωνιστής της με αυτούς τους στίχους την προσγείωνε στην σκληρή πραγματικότητα. Το χρήμα ήταν εξ αρχής το έπαθλο της απίστευτα γρήγορης κούρσας για την κατασκευή ενός ή περισσότερων εμβολίων κατά της πανδημίας. Οι βιομηχανικοί κολοσσοί ρίχτηκαν στην πιο ανταγωνιστική μάχη γνωρίζοντας ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα»: Χρήμα, παγκόσμια εξουσία. Και σήμερα, όσοι από αυτούς τα κατάφεραν, θέλουν να πληρωθούν, το απαιτούν. Το εμβόλιο δεν το έφτιαξε η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Κάποιοι κυνικοί, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «πραγματιστές», σίγουρα θα πουν ότι σε έναν λιγότερο ανταγωνιστικό κόσμο το εμβόλιο δεν θα είχε καν κατασκευαστεί ακόμη, θα αργούσε πολύ. Και πρέπει να ομολογήσω ότι αυτός ο τρόπος σκέψης όλο και περισσότερο απλώνεται στον οικονομικά προοδευμένο κόσμο. Κι όσο απλώνεται, τόσ...

Αμάααν… μετωπική με την Ελλάδα του 2023

  Λέγονται και γράφονται πολλά, σχετικά και άσχετα, που δημιουργούν μάλλον σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Ψάχνω απαντήσεις και νομίζω ότι υπάρχουν τρία ‘κλειδιά’ που με βοηθούν να καταλάβω τι έγινε και γιατί.   1. Η συνήθεια του ανάποδα Η αντίθετη πορεία, δηλαδή η κίνηση στο λάθος ρεύμα, δεν συμβαίνει σπάνια ή κατ’ εξαίρεση. Στην χώρα μας, ο προβλεπόμενος, ο κανονικός δρόμος, δεν είναι πάντα ούτε ο πιο γρήγορος, ούτε ο πιο αποτελεσματικός. Σε πολλούς τομείς της δημόσιας σφαίρας το να βαδίζει κανείς πάνω στον σωστό και λογικό δρόμο δεν τον βγάζει στον στόχο του. Καμιά φορά μόνο στην διαπίστωση ότι υπήρξε τραγικά αφελής… Το τρένο πήγαινε αντίθετα όχι μόνο γιατί ένας ανόητος το ξέχασε εκεί, αλλά κυρίως επειδή έχει συνηθίσει να πηγαίνει για χίλιους δυο λόγους αντίθετα. Χρόνια τώρα. Κι είναι ακριβώς αυτή η συνήθεια που δεν προκάλεσε άμεσο ξάφνιασμα και αφύπνιση.   2. Οι διαφορετικοί συνάδελφοι Μετά από 21 χρόνια στο Δημόσιο (εκπαιδευτικός σε Επαγγελματικά Λύκει...