Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μετά τον ιό, στην Εκπαίδευση

Τα στραπάτσα γίνονται μαθήματα. Ο σεισμός σου μαθαίνει να χτίζεις σωστά, η δυνατή βροχή να μην μπαζώνεις ρεματιές, να μην καις δάση. Ο ιός covid-19 να ψάχνεις εναλλακτικούς τρόπους να συνεχίσεις τη ζωή.

Στα σχολεία κλείνουμε πάνω από μήνα παρέα με την ‘εξ αποστάσεως εκπαίδευση’, που, με όλα της τα προβλήματα, λειτουργεί σαν υποκατάστατο. Όχι βέβαια του σχολείου, αλλά του μαθήματος που διδάσκουμε κανονικά εκεί. Διότι σχολείο δεν σημαίνει μόνο μάθημα, σημαίνει πολλά άλλα πράγματα, τα οποία είναι αναντικατάστατα για τα παιδιά και δεν γίνονται εκ του μακρόθεν.

Δεν συγκρίνω λοιπόν το τηλεμάθημα με την εκπαίδευση, αλλά μόνο με το παραδοσιακό ενδοσχολικό μάθημα και δυστυχώς προτιμάω το πρώτο. Και λέω ‘δυστυχώς’, διότι αν τα σχολεία μας διέθεταν τα στοιχειώδη για ένα ήρεμο και λειτουργικό 45λεπτο, κάθε τέτοια σύγκριση θα φάνταζε τελείως παράλογη.

Κι όμως… πρόσφατα μαθητές μου είπαν πως ‘τώρα τα καταλαβαίνω καλύτερα’ και ειλικρινά ανατρίχιασα. Διότι οι συγκεκριμένοι είναι από τα σχετικά λίγα παιδιά που έρχονται στο ΕΠΑ.Λ (και) για να μάθουν γράμματα. Που σημαίνει ότι (και) αυτά έχουν πρόβλημα όταν το μάθημα γίνεται στο σχολείο.

Γιατί όμως; Διότι απλούστατα οι ‘σχολικές μονάδες’ δεν είναι ο ιδανικός τόπος μάθησης, κι όχι μόνο για γράμματα, αλλά και για πολλά ακόμη χρήσιμα και ουσιώδη, όπως το καλό γούστο, η ομορφιά, ο πολιτισμός. Απαριθμώ τους σημαντικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό:

1.     Οι Σχολικές Μονάδες συνήθως δεν είναι ένα Σχολείο. Είναι ένα συνονθύλευμα πρωινών, απογευματινών, εσπερινών και λοιπών εκπαιδευτικών μονάδων. Τα κτίρια, ακόμα κι όταν είναι αντισεισμικά, δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Τα τσιμέντα και τα λυόμενα, τα πολλά κάγκελα, οι απαράδεκτες τουαλέτες και τα αφιλόξενα προαύλια διδάσκουν ένα κακό καθημερινό μάθημα.

2.     Αν περπατήσετε κοντά σε σχολείο θα ακούσετε το χαρακτηριστικό βουητό ενός ‘μελισσιού’. Τα σχολεία έχουν φασαρία και καλά κάνουν. Τα παιδιά είναι ζωντανά, ευτυχώς, τα ηλεκτρονικά και οι οθόνες δεν τα έκαναν (ακόμη) ζόμπι. Το πρόβλημα ξεκινάει από την λάθος χωροθέτηση των σχολικών δραστηριοτήτων (κανονικά αλλού είναι οι τάξεις ή η βιβλιοθήκη και αλλού οι αθλοπαιδιές, το κυλικείο και τα σημεία που υπάρχει θόρυβος)

3.     Λείπει χώρος γενικά. Πρόσφατα επικεντρώθηκε η συζήτηση στον μέγιστο αριθμό παιδιών ανά αίθουσα, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα. Έλλειψη χώρου υπάρχει και εκτός αιθουσών, δυστυχώς. Αρκετά σχολικά προαύλια θυμίζουν έντονα χώρους προαυλισμού φυλακών.

4.     Πέραν του θορύβου, υπάρχουν κι άλλες ενοχλήσεις στο πραγματικό σχολείο. ‘Σύλλογοι’ σε ώρα μαθήματος, ‘15μελές’ επίσης, ‘ενημέρωση ΕΛΜΕ’. Παιδιά άλλων τάξεων που δεν διορίστηκε ακόμα ο καθηγητής τους γυρίζουν έξω θορυβώντας, ακούγονται δυνατοί θόρυβοι από διπλανές τάξεις ή από τον δρόμο, κλπ. Όλα αυτά δυσκολεύουν την επίτευξη συνθηκών ηρεμίας που τόσο αναζητά ένα αληθινό μάθημα.

5.     Τα πολλά παιδιά σε μια μικρή και ακατάλληλη τάξη. Ο θλιβερός εξοπλισμός του μαυροπίνακα, άντε του λευκού πίνακα με μαρκαδόρους που τον αντικατέστησε τον 21ο αιώνα. Από τις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις, η εκπαίδευση επιμένει ακόμα σχεδόν αποκλειστικά να χρησιμοποιεί μόνο την ακοή. Μπορείς να περιγράφεις πχ για ώρες ‘τι είναι μια βίδα’, αλλά αν μπορείς να δείξεις εικόνες και βίντεο, το παιδί θα καταλάβει καλύτερα. Προσωπικά δίνω στους μαθητές αληθινές βίδες και μαθαίνουν και με την αφή, αλλά ένα σχολείο δεν μπορεί να τα έχει όλα… Τα έχει το ίντερνετ, και χρειάζεσαι το λάπτοπ σου, μια τηλεόραση και ένα καλώδιο δικτύου. Φτηνά πράγματα.

Στο ερώτημα ‘μάθημα ή τηλεμάθημα’, απαντώ αμφότερα. Το αληθινό μάθημα μέσα στο σχολείο πρέπει να αναβαθμιστεί, δηλαδή να καλυτερέψει το ίδιο το σχολείο. Χρήματα, ναι, χρειάζονται, αλλά όχι μόνο. Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις που δεν απαιτούν εκατομμύρια. Όσο για το τηλεμάθημα, αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί, αντίθετα, προσφέρεται για ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά που δεν πληρώνουν φροντιστήρια, πιθανόν και για ‘πάρε-δώσε’ εργασιών και δραστηριοτήτων.

Είπα στην αρχή πως τα στραπάτσα γίνονται μαθήματα. Έπρεπε να πω ‘όταν γίνονται’. Εύχομαι αυτό το τελευταίο με τον covid-19 να πιάσει τόπο. Να γίνει μάθημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ανώνυμη μυστική δημοκρατία

  Ρωτάω:   Πόσο δημοκρατική είναι μια κοινωνία που επιλέγει κρυφά και μυστικά;   Το δομικό υλικό της δημοκρατίας είναι η επιλογή της ευθύνης και η ευθύνη της επιλογής.   Αν ψηφίσω ‘ναι’ στον πόλεμο, δεν υποχρεούμαι ηθικά να υπηρετήσω στην 1 η γραμμή;   Κι αν καταψηφίσω (αλλά μειοψηφώ) δεν οφείλω να συμμετάσχω έστω κι από τα μετόπισθεν;   Άραγε θα έπαιρναν τέτοια εκλογικά ποσοστά ναζιστικές οργανώσεις αν οι ψηφοφορίες ήταν φανερές;   Πόσο ειλικρινής ή πολιτισμένη είναι μια συζήτηση που οι μετέχοντες χρησιμοποιούν ψευδώνυμο;   Ποιος (ηθικός) νόμος επιτρέπει να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλον κρυμμένοι πίσω από πληκτρολόγια και οθόνες;   Υφίσταται άλλη ευθύνη πέρα από την ατομική;   Μήπως οι συλλογικές ευθύνες, πχ οι κυβερνητικές, είναι απλά κατασκευές αποφυγής της μιας και μοναδικής ευθύνης;   Πόση βία επωάζεται και θεριεύει εν κρυπτώ;   Αν είμαστε αυτό που λέμε, γράφουμε, κάνουμε, λέω α...

Θεωρίες Συνωμοσίας Covid-19

«Το χρήμα κάνει την Γη να περιστρέφεται» έλεγε ένα -λυπητερό κατά βάθος- τραγούδι του Broadway της δεκαετίας του 60. Λυπητερό, διότι εκείνο που ζητούσε η πρωταγωνίστρια του καμπαρέ ήταν αγάπη. Όμως ο συμπρωταγωνιστής της με αυτούς τους στίχους την προσγείωνε στην σκληρή πραγματικότητα. Το χρήμα ήταν εξ αρχής το έπαθλο της απίστευτα γρήγορης κούρσας για την κατασκευή ενός ή περισσότερων εμβολίων κατά της πανδημίας. Οι βιομηχανικοί κολοσσοί ρίχτηκαν στην πιο ανταγωνιστική μάχη γνωρίζοντας ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα»: Χρήμα, παγκόσμια εξουσία. Και σήμερα, όσοι από αυτούς τα κατάφεραν, θέλουν να πληρωθούν, το απαιτούν. Το εμβόλιο δεν το έφτιαξε η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Κάποιοι κυνικοί, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «πραγματιστές», σίγουρα θα πουν ότι σε έναν λιγότερο ανταγωνιστικό κόσμο το εμβόλιο δεν θα είχε καν κατασκευαστεί ακόμη, θα αργούσε πολύ. Και πρέπει να ομολογήσω ότι αυτός ο τρόπος σκέψης όλο και περισσότερο απλώνεται στον οικονομικά προοδευμένο κόσμο. Κι όσο απλώνεται, τόσ...

Αμάααν… μετωπική με την Ελλάδα του 2023

  Λέγονται και γράφονται πολλά, σχετικά και άσχετα, που δημιουργούν μάλλον σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Ψάχνω απαντήσεις και νομίζω ότι υπάρχουν τρία ‘κλειδιά’ που με βοηθούν να καταλάβω τι έγινε και γιατί.   1. Η συνήθεια του ανάποδα Η αντίθετη πορεία, δηλαδή η κίνηση στο λάθος ρεύμα, δεν συμβαίνει σπάνια ή κατ’ εξαίρεση. Στην χώρα μας, ο προβλεπόμενος, ο κανονικός δρόμος, δεν είναι πάντα ούτε ο πιο γρήγορος, ούτε ο πιο αποτελεσματικός. Σε πολλούς τομείς της δημόσιας σφαίρας το να βαδίζει κανείς πάνω στον σωστό και λογικό δρόμο δεν τον βγάζει στον στόχο του. Καμιά φορά μόνο στην διαπίστωση ότι υπήρξε τραγικά αφελής… Το τρένο πήγαινε αντίθετα όχι μόνο γιατί ένας ανόητος το ξέχασε εκεί, αλλά κυρίως επειδή έχει συνηθίσει να πηγαίνει για χίλιους δυο λόγους αντίθετα. Χρόνια τώρα. Κι είναι ακριβώς αυτή η συνήθεια που δεν προκάλεσε άμεσο ξάφνιασμα και αφύπνιση.   2. Οι διαφορετικοί συνάδελφοι Μετά από 21 χρόνια στο Δημόσιο (εκπαιδευτικός σε Επαγγελματικά Λύκει...