Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκπαίδευση: προτείνω χωρίς να αισιοδοξώ

Προτείνω χωρίς να αισιοδοξώ. Διότι λειτουργούμε ατομικά, ανυπόμονα και ωφελιμιστικά, ενώ το θέμα της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ένα επίμονο ομαδικό παιχνίδι. Πώς να το πω; Έπρεπε από χρόνια να είχαμε επισκευάσει τον άθλιο δρόμο μπροστά από τα σπίτια μας, όμως εμείς –όσοι είχαμε λεφτά- απλά αγοράσαμε κάτι θεόρατα 4Χ4 για να περνάμε τις λακκούβες πιτσιλώντας τους πεζούς και να παρκάρουμε καβαλώντας πεζοδρόμια. Δεν γίνεται έτσι.

 

Ας παρατηρήσουμε μια ‘σχολική μέρα’. Το πρώτο κουδούνι χτυπάει στις 8:15, αλλά ήδη πριν τις 8 επικρατεί ένας ‘αγώνας ταχύτητας’ με μαμάδες οδηγούς που διανύουν έναν απίστευτο αριθμό χιλιομέτρων. Το ίδιο και στο σχόλασμα.

 

Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου θα πρέπει το πήγαινε-έλα των μικρότερων παιδιών (Νήπια και Δημοτικά, περίπου 900 χιλ παιδιά), να γίνεται με τουριστικά λεωφορεία που χρησιμοποιούνται το 7μηνο της τουριστικής περιόδου. Υποθέτω πως φτάνουν αφού τα καλοκαίρια υποδεχόμαστε εκατομμύρια επισκέπτες. (Μακάρι να είχαν και παράθυρα που να ανοίγουν αντί για κλιματισμό)

 

Ας επιστρέψουμε στην παρατήρηση. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων επικρατεί ησυχία, ιδίως όταν δεν έχουμε ‘ελλείψεις καθηγητών’. Στους δρόμους έξω από τα σχολεία, πού και πού θα δούμε μηχανάκια ντελιβεράδων, σπανιότερα –στο σχόλασμα- ανθρώπους να μοιράζουν διαφημιστικά φροντιστηρίων ή ιδιωτικών ΙΕΚ. Επειδή τα περισσότερα σχολεία είναι ‘επάνω στο δρόμο’, υποχρεωτικά έχουν βαριές μεταλλικές εξώπορτες και περιφράσσονται με σιδερένια κάγκελα.

 

Χρειάζονται χώροι, ειδικά επιλεγμένοι για σχολεία. Σε περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, με σωστή αρχιτεκτονική σχεδίαση, κατάλληλα για τις δραστηριότητες των σχολείων. Ίσως οι Ένοπλες Δυνάμεις ή η Εκκλησία να μπορούσαν να βοηθήσουν. Σκέφτομαι το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ή το πανέμορφο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Όμως σαν κοινωνία φαίνεται να προτιμάμε λεφτά και λούσα.

 

Πίσω στα καθημερινά. Τα Δημοτικά σχολάνε στις 13:15, Γυμνάσια και Λύκεια στις 14:00. Παρατηρώ τα μικρά που κουβαλάνε κάτι θηριώδη σακίδια, ασήκωτα, λες και φεύγουν για μακρινό ταξίδι.

 

Βιβλία, τέλος. Όλα στο ίντερνετ, στο Σχολικό Δίκτυο. Μόνο τετράδια και μολύβια για τα παιδιά, τίποτε άλλο.

 

Σχόλασαν, αλλά η εκπαίδευση δεν τελειώνει εδώ. Στην πραγματικότητα, τώρα αρχίζουν τα ζόρικα. Φροντιστήριο για τα σχολικά, για 1η και 2η ξένη γλώσσα. Χορός, μπαλέτο. Αθλητικά, καράτε, ποδόσφαιρο, κολυμβητήριο. Μουσική, πιάνο, κιθάρα. Ζωγραφική, εικαστικά, θέατρο… Και άλλα πολλά.

Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν κάνουν τίποτε από τα παραπάνω. Και μάλλον είναι ακριβώς εκείνα τα παιδιά που ‘μένουν πίσω’.

 

Για τα παιδιά της ‘δεύτερης ταχύτητας’, δύο (τουλάχιστον) ώρες κάθε απόγευμα, όχι υποχρεωτικό για όλους, φροντιστηριακό μάθημα, ή μάλλον τηλε-μάθημα, αφού στο σχολείο τα απογεύματα σίγουρα δουλεύει κάποια άλλη βάρδια. Αυτό το απογευματινό δίωρο θα το προτείνει ο Δάσκαλος ή ο Φιλόλογος ή ο Μαθηματικός στον γονέα, με σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή, που θα δανείζει σχολικό Τάμπλετ στο παιδί για όσο χρόνο τελείται το τηλε-μάθημα. Ακόμα κι αν αυτή η βοήθεια εκφυλιστεί σε απλή προετοιμασία για την επόμενη μέρα, έχει την σημασία και την αξία της.

 

Μετά το μεσημεριανό σχόλασμα οι ‘Σχολικές Μονάδες’ συνήθως δεν αδειάζουν. Σε πολλές λειτουργεί απογευματινή βάρδια άλλου σχολείου, από τις 14:00 μέχρι τις 19:30. Μπορεί επίσης να δουλεύει κάποιο Δημόσιο ΙΕΚ. Αμέσως μετά, από τις επτάμιση μέχρι αργά το βράδυ, έχουμε τα Εσπερινά.

 

Προτείνω την διατήρηση των Εσπερινών και την πριμοδότηση όσων ενηλίκων θέλουν να τα παρακολουθούν και να τα τελειώσουν, ανεξάρτητα βαθμίδας ή ειδίκευσης. Όμως οι απογευματινές ώρες πρέπει να δοθούν στην πρωινή καθημερινή εκπαίδευση, που σημαίνει ότι πρέπει να μπει στόχος να στεγαστούν κάπου ανεξάρτητα όσοι καταλαμβάνουν αυτές τις ώρες. Κάποια στιγμή το Σχολείο θα ξεφύγει από το 6ωρο και θα γίνει κάτι σαν ολοήμερο, με σκοπό –πέραν του ‘παρκαρίσματος παιδιών ή baby-sitting’, να δώσει τα στοιχειώδη εφόδια που δεν πρέπει να παρέχονται αποκλειστικά από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πχ: Μέσα στο τρίωρο 15:00-18:00 μπορούμε να κάνουμε τρεις τάξεις Αγγλικών, αρχάριων, Lower, Proficiency. Πιθανόν και για άλλες γλώσσες. Στο κλειστό Γυμναστήριο του σχολείου να διδάσκονται παραδοσιακοί, σύγχρονοι και κλασσικοί χοροί. Στην Βιβλιοθήκη, που διαθέτει ένα πιάνο ή ένα φτηνό αρμόνιο και διάφορα έγχορδα, μουσική. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χορωδία και θέατρο. Και πολλά άλλα, αρκεί να θέλουμε.

 

Θέλουμε όμως; Ή μήπως προτιμάμε να πλουτίσουμε παντοιοτρόπως και να στείλουμε τα παιδιά μας στο καλό ιδιωτικό, πιθανότατα ξενόγλωσσο; Από αυτά τα σπουδαία σχολεία δεν αποφοιτούν οι αυριανές κοινωνικές ελίτ; Μέχρι και Υπουργοί, Παιδείας ή Δημοσίων Έργων, για να υπόσχονται αιωνίως την επισκευή εκείνου του δρόμου, που εμείς οι ίδιοι οφείλαμε να είχαμε στρώσει.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ανώνυμη μυστική δημοκρατία

  Ρωτάω:   Πόσο δημοκρατική είναι μια κοινωνία που επιλέγει κρυφά και μυστικά;   Το δομικό υλικό της δημοκρατίας είναι η επιλογή της ευθύνης και η ευθύνη της επιλογής.   Αν ψηφίσω ‘ναι’ στον πόλεμο, δεν υποχρεούμαι ηθικά να υπηρετήσω στην 1 η γραμμή;   Κι αν καταψηφίσω (αλλά μειοψηφώ) δεν οφείλω να συμμετάσχω έστω κι από τα μετόπισθεν;   Άραγε θα έπαιρναν τέτοια εκλογικά ποσοστά ναζιστικές οργανώσεις αν οι ψηφοφορίες ήταν φανερές;   Πόσο ειλικρινής ή πολιτισμένη είναι μια συζήτηση που οι μετέχοντες χρησιμοποιούν ψευδώνυμο;   Ποιος (ηθικός) νόμος επιτρέπει να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλον κρυμμένοι πίσω από πληκτρολόγια και οθόνες;   Υφίσταται άλλη ευθύνη πέρα από την ατομική;   Μήπως οι συλλογικές ευθύνες, πχ οι κυβερνητικές, είναι απλά κατασκευές αποφυγής της μιας και μοναδικής ευθύνης;   Πόση βία επωάζεται και θεριεύει εν κρυπτώ;   Αν είμαστε αυτό που λέμε, γράφουμε, κάνουμε, λέω α...

Θεωρίες Συνωμοσίας Covid-19

«Το χρήμα κάνει την Γη να περιστρέφεται» έλεγε ένα -λυπητερό κατά βάθος- τραγούδι του Broadway της δεκαετίας του 60. Λυπητερό, διότι εκείνο που ζητούσε η πρωταγωνίστρια του καμπαρέ ήταν αγάπη. Όμως ο συμπρωταγωνιστής της με αυτούς τους στίχους την προσγείωνε στην σκληρή πραγματικότητα. Το χρήμα ήταν εξ αρχής το έπαθλο της απίστευτα γρήγορης κούρσας για την κατασκευή ενός ή περισσότερων εμβολίων κατά της πανδημίας. Οι βιομηχανικοί κολοσσοί ρίχτηκαν στην πιο ανταγωνιστική μάχη γνωρίζοντας ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα»: Χρήμα, παγκόσμια εξουσία. Και σήμερα, όσοι από αυτούς τα κατάφεραν, θέλουν να πληρωθούν, το απαιτούν. Το εμβόλιο δεν το έφτιαξε η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Κάποιοι κυνικοί, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «πραγματιστές», σίγουρα θα πουν ότι σε έναν λιγότερο ανταγωνιστικό κόσμο το εμβόλιο δεν θα είχε καν κατασκευαστεί ακόμη, θα αργούσε πολύ. Και πρέπει να ομολογήσω ότι αυτός ο τρόπος σκέψης όλο και περισσότερο απλώνεται στον οικονομικά προοδευμένο κόσμο. Κι όσο απλώνεται, τόσ...

Αμάααν… μετωπική με την Ελλάδα του 2023

  Λέγονται και γράφονται πολλά, σχετικά και άσχετα, που δημιουργούν μάλλον σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Ψάχνω απαντήσεις και νομίζω ότι υπάρχουν τρία ‘κλειδιά’ που με βοηθούν να καταλάβω τι έγινε και γιατί.   1. Η συνήθεια του ανάποδα Η αντίθετη πορεία, δηλαδή η κίνηση στο λάθος ρεύμα, δεν συμβαίνει σπάνια ή κατ’ εξαίρεση. Στην χώρα μας, ο προβλεπόμενος, ο κανονικός δρόμος, δεν είναι πάντα ούτε ο πιο γρήγορος, ούτε ο πιο αποτελεσματικός. Σε πολλούς τομείς της δημόσιας σφαίρας το να βαδίζει κανείς πάνω στον σωστό και λογικό δρόμο δεν τον βγάζει στον στόχο του. Καμιά φορά μόνο στην διαπίστωση ότι υπήρξε τραγικά αφελής… Το τρένο πήγαινε αντίθετα όχι μόνο γιατί ένας ανόητος το ξέχασε εκεί, αλλά κυρίως επειδή έχει συνηθίσει να πηγαίνει για χίλιους δυο λόγους αντίθετα. Χρόνια τώρα. Κι είναι ακριβώς αυτή η συνήθεια που δεν προκάλεσε άμεσο ξάφνιασμα και αφύπνιση.   2. Οι διαφορετικοί συνάδελφοι Μετά από 21 χρόνια στο Δημόσιο (εκπαιδευτικός σε Επαγγελματικά Λύκει...